Pagini

19 octombrie 2010

Ce bine ca esti...

2 Octombrie 2010








Multumim Tavi pt poze... http://picasaweb.google.com/loredana.stefanut/NuntaNoastraByTavi


Multumim si echipei Paul David:
http://www.pauldavid.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=105:alin-si-loredana&catid=51:blog&Itemid=88

13 octombrie 2010

Primul traseu marcat

Daca tot am inceput cu descrierile de trasee, normal era sa ne apucam sa si marcam unul...
Primul traseu marcat (de catre noi - Altitudine ) in Tarcu, pentru ca au mai fost si altii care au marcat, si aici ii amintesc pe Montan Grup, Clubul Montan Caransebes si chiar Fundatia Banatul (cei cu ATVuri).
Asa ca sambata 9 octombrie, ne-am purces cu mic, cu mare, inarmati cu perii, vopsele si pensule sa refacem marcajul pe traseul cu urcare din Poiana Marului spre varful Nedeia, cel descris de mine in postul anterior.
Am inceput deci cu entuziasm, si vremea buna a tinut cu noi... pana dupaamiaza am marcat tot traseul din padure.  Pe culme e putin mai delicat, vor trebui amplasati stalpi de marcaj pentru ca nu exista suport pt marcaje vopsite.
Poteca e destul de usor de urmat pentru ca e frecvent parcursa de motociclisti... acum 5 ani abia nimeream poteca si acum e aratura de cauciucuri... din pacate dragi motociclisti va anunt ca nu e voie sa parcurgeti potecile de picior, ci puteti circula doar pe drumuri (legea spune ca doar pe drumuri publice).
Incercati sa parcurgeti potecile turistice la picior, si o sa vedeti diferenta.

Ne-au ajutat cei de la Montan Grup Prietenii Naturii din Timisoara, si am avut aprobarea CJCS prin Salvamont Caras-Severin.
 Pe culme (foto Ciprian Surulescu)
Noi speram ca tot mai multi turisti pedestri vor porni la plimbare pe poteci, mai ales ca avem in vedere marcarea si descrierea tuturor traseelor turistice din Tarcu, si amplasarea de panouri indicatoare si informative, intr-un mod unitar, asa cum ii sta bine unei arii protejate.
Mai multe poze:
http://picasaweb.google.ro/mtarcu/MarcajCulmeaNedeii#

8 octombrie 2010

Trasee din Tarcu: Poiana Mărului – Vârful Nedeia

Poiana Mărului – Buza Nedeii – Vf. Poiana Nedeii – Vf. Bistricioara – Vf. Mătania (Nedeia)

Marcaj: triunghi albastru.
Durata: 5 -6 ore
Secţiuni Timp Apă Distanţă Diferenţă nivel
Poiana Mărului  –  Vf. Buza Nedeii (ieşire în gol) 3 h Da, în localitate 4 km + 900 m
Buza Nedeii –  Vf. Poiana Nedeii 40′
2,5 km + 200 m
Poiana Nedeii –  Vf. Bistricioara 40′
2,5 Km + 220 m
Vf. Bistricioara  -  Vf. Mătania (Nedeia) 40′
2,5 km + 150 m
Traseul face legătura între Poiana Mărului şi culmea principală a Munţilor Ţarcu, în urcare prin padure, apoi ieşind în gol alpin şi parcurgând întreaga culme a Nedeii de la nord spre sud-est.
Pentru a intra în traseu, vom urma din Poiana Mărului drumul ce porneşte în amonte pe valea Bistrei Mărului, pe care îl vom urma de la drumul betonat 400m până lângă păstrăvărie.
Casa lângă păstrăvărie
Vilă lângă păstrăvărie
Acolo în dreptul unei cochete vile cu turn vom apuca spre dreapta pe un drum lateral ce urcă spre alte două vile recent construite pe o terasă.
Intrarea în traseu
Intrarea în traseu drumeagul dintre cele doua vile

Trecem prin faţa acestor construcţii şi prindem drumeagul ce începe să urce intrând sub poala pădurii.

Ţinem cărarea şi întâlnim rămaşiţele unor podeţe de lemn, loc în care va trebui sa urcăm abrupt printre copaci până ce prindem culmea din dreapta. Pe această culme poteca devine clară şi ne poartă în urcare printr-o serie de poieni spre est, si mai apoi spre sud, dupa cum se arcuieşte respectiva culme.
Poienile din pădure (La Preluci)
Poienile din pădure (La Preluci) 
Urcuşul continuă prin pădure (amestec foioase şi conifere) şi ajungem dupa aproximativ 3 ore la pajiştea alpină la altitudinea de 1515 m (am urcat de la 670 m din localitate).
Suntem pe o culme domoală şi vederea se deschide spre toate direcţiile. În apropiere zărim o baliză pe o proeminenţă, e vârful Buza Nedeii pe care îl ocolim pe poteca înierbată parcurgand spre sud culmea.
Buza Nedeii
Buza Nedeii 
Trecem printr-o înşeuare lină în dreptul vârfului Poiana Nedeii (1777m), pe care îl lăsăm în partea dreaptă şi ne continuăm drumul pe culmea lină ce se curbează urcănd uşor pe direcţia sud-est.
Ajungem în curând pe vârful Bistricioara  unde trecem bariera celor 2000m, având o caldare în stânga (căldarea Dalciului), dar vom ţine direcţia înainte chiar pe mijlocul culmii.
Poteca pe culmea Nedeii
 Poteca si borna pe culmea Nedeii
Dupa înca o jumătate de oră intersectăm poteca marcată bandă roşie de pe culmea principală, în apropierea vârfului Nedeia (2150m).